Guia per desenvolupar una bona estrategia SEO
Si tens una pàgina web que has fet tu mateixa, aquesta guia és per a tu. Repassarem els conceptes bàsics de SEO per posicionar la teva web a Google.
En aquesta guia, ni a cap altre, trobaràs el secret per posicionar la teva pàgina web en les primeres posicions dels resultats de cerca de Google. De fet, ningú et pot assegurar mai que estaràs a la primera posició, però sí que hi ha un seguit de pràctiques recomanades que ajuden a Google a poder llegir i indexar i la teva web.
La posició de la teva web respecte a les altres dependrà, d’entre moltíssimes variables, de seguir les pautes recomanades per Google i de l’estratègia SEO que escullis seguir.
En aquesta guia farem una breu introducció del que és el SEO i a continuació us explicaré les pràctiques més importants a tenir en compte i que hauríeu d’aplicar a la vostra web avui mateix.
QUÈ ÉS EL SEO?
El SEO o el posicionament orgànic en buscadors són un conjunt d’accions i estratègies orientades a aconseguir que la nostra pàgina web aparegui en els primers resultats de Google i així millorar la visibilitat de la nostra empresa a internet. És a dir, el SEO és imprescindible per millorar el posicionament de la nostra web als buscadors.
- SEO on page: totes les tècniques que fem servir per optimitzar la nostra pròpia pàgina web. Per exemple, les paraules clau, els títols H1, les imatges, la indexació…
- SEO off page: tots aquells paràmetres que no depenen de la nostra web, és a dir, que són factors externs. Per exemple, els enllaços que apunten des d’altres llocs web cap al nostre.
SEO + DISSENY WEB O DISSENY WEB + SEO
Quan hem de començar a elaborar la nostra estratègia SEO, abans de dissenyar la nostra web o després?
Sense cap dubte, abans de començar el disseny de la pàgina web cal crear l’estratègia SEO. El disseny web i el SEO no són dos conceptes que es puguin treballar per separat, ja que estan estretament relacionats tal com veurem en aquesta guia.
Això vol dir que, si hem fet el SEO després, no podem posicionar la nostra web? No, en absolut. Però sí que és molt efectiu sí publiquem la nostra web amb l’estratègia SEO aplicada.
QUÈ NO ÉS EL SEO?
El SEO no és ràpid ni immediat. I això és molt important que ho tinguem clar. Dels canvis i estratègies que apliquis avui, no en veurem el resultat fins passades unes setmanes o mesos. Aquest concepte és important que no l’oblidem.
Un cop aplicats els canvis a la nostra web per millorar-ne el posicionament, hem de deixar un temps prudencial i sobretot, anar recopilant dades per saber les estratègies que ens han funcionat i les que no.
INDEXACIÓ
Les pàgines o URLs indexades són aquelles que apareixen a Google quan fem una cerca.
És important que la nostra pàgina web estigui indexada?
Si crees una pàgina i Google no la indexa, no es mostrarà en els resultats de recerca, i per tant els usuaris no podran trobar la teva pàgina buscant a Google.
Això no vol dir que ningú la pugui veure. Qui tingui l’enllaç directe hi podrà accedir. És imprescindible per tant, que la nostra web estigui indexada, ja que la majoria d’usuaris no tindrà l’enllaç directe a la nostra web.
Com funciona la indexació web?
El procés d’indexat consisteix que un robot o aranya de Google arriba a la teva pàgina, llegeix el contingut, la classifica i la inclou en els resultats de cerca o SERPs.
A partir d’aquest moment qualsevol usuari pot trobar la web mitjançant una cerca.
La posició de la web respecte a la resta de resultats dependrà de com estiguem treballant el SEO.
Hem de tenir present que el SEO no és una acció que es fa puntualment i es deixa de treballar. Cal saber-ne llegir els resultats per seguir-lo millorant.
Quant tarda la nostra web a estar indexada?
Google rastreja automàticament internet a la recerca de llocs web que puguin afegir-se al seu índex. La majoria dels llocs web que es mostren en els resultats de cerca no s’envien manualment, sinó que es troben i s’afegeixen automàticament.
Podem esperar que Google trobi i indexi la teva pàgina, sense saber en exactitud quan la llegirà, o bé fer-ho nosaltres gairebé immediatament mitjançant Google Search Console i enviant el nostre sitemap, com veurem més endavant en aquesta guia.
Amb l’aplicació de Google Search Console, podem “demanar” a Google que trobi i indexi la teva pàgina immediatament, en lloc d’esperar que la trobi “per si mateix”.
Llegeix aquí la Guia pas a pas per aprendre a utilitzar Google Search Console.
Si la teva web ja ha estat indexada anteriorment i crees una nova pàgina o un nou post, tard o d’hora el robot de Google la indexarà, sense haver-la d’enviar manualment.
Com podem saber si la nostra web està indexada?
- cache:elteudomini.com – Per saber quan va ser l’últim cop que google va passar per la nostra web
- site:elteudomini.com – Per saber quines pàgines / URLs tenim indexades a Google de la nostra web
PARAULES CLAU
Una paraula clau o keywords és el text que un usuari introdueix a Google per buscar informació.
Un cop un usuari introdueix la paraula al cercador, Google mostra un llistat ordenat de continguts relacionats amb les paraules introduïdes.
Com has pogut observar si has fet alguna cerca, Google mostra 10 resultats per pàgina però només els 3 primers són el que tindran èxit, és a dir, seran clicats pels usuaris.
Fem un senzill exercici: quan has fet una cerca, recordes quants cops has visitat les pàgines 2, 3 4 o 5 dels resultats que t’ofereix Google? Crec que puc endevinar la resposta: Mai o gairebé mai.
I aquí és on neix el SEO.
El posicionament web són totes les estratègies que fem servir per intentar que la nostra web es posicioni a la primera pàgina de resultats per les keywords més importants del nostre sector.
És a dir, que quan un usuari faci una cerca relacionada amb el que nosaltres oferim, la nostra web aparegui a les primeres posicions.
Per això és important fer un bon estudi de paraules clau.
Estudi de paraules clau o Keyword research:
- Han de tenir cerques per part dels usuaris
- Han de tenir baixa competència
No sempre es compleixen les dues. És complicat trobar una paraula clau amb moltes cerques al mes i amb poca competència (que poques webs posicionin per aquesta paraula i per tant sigui menys complicat aparèixer a les primeres posicions). Per tant l’equilibri consisteix a trobar combinacions d’aquestes dues variables on la nostra pàgina web pugui sortir més ben posicionada.
Llegeix aquí la Guia pas a pas per fer un keyword research.
On hem d’escriure les paraules clau?
- A l’etiqueta title de la home i de cada pàgina de la web
- A l’etiqueta description de la home i de cada pàgina de la web
- Als títols o headers H1, H2, H3, H4, H5 I H6
- A l’etiqueta ALT de les imatges
- Als textos que utilitzem com a links
- Al contingut, marcant alguna d’elles en negreta o cursiva, però sense abusar
- En llistes
Llegeix aquí com utilitzar les keywords
LES IMATGES
Quan pugem les imatges al nostre wordpress hem de tenir en compte dos punts molt importants:
- Que les imatges estiguin optimitzades per web
- Utilitzar l’atribut ALT a totes les imatges
Imatges optimitzades
Hem de pujar les imatges amb formats d’imatge estàndard com JPG, JPEG, GIF, PNG BMP i WebP.
Hem d’intentar que les imatges no pesin més de 100kb per totes aquelles que utilitzem en slides o capçaleres full screen o més de 50kb totes aquelles imatges que il·lustrin el contingut o un producte.
Llegeix aquí la Guia pas a pas per optimitzar imatges.
L’atribut o etiqueta ALT
L’atribut ALT s’utilitza quan la imatge no es pot mostrar per algun motiu o quan un usuari utilitza un lector de pantalla, l’etiqueta ALT li proporciona informació sobre les imatges.
Un altre motiu important és que, si utilitzem aquesta imatge com un enllaç, Google tracta el text alternatiu de manera similar al text d’un enllaç de text. Per tant, és molt important introduir el text alternatiu a totes les imatges que utilitzem com a enllaços.
Finalment, si optimitzes els noms d’arxiu i el text alternatiu de les imatges, els projectes de recerca d’imatges, com la Cerca d’imatges de Google, entenen les imatges amb més facilitat.
És important que, tant el nom d’arxiu com el text alternatiu siguin breus, descriptius i incorporin la paraula clau a atacar o keyword principal de la teva pàgina web. Hem d’evitar utilitzar noms de fitxer genèrics com “imatge-1.jpg” o “imatge-1.png” sempre que sigui possible.
Si per les característiques del teu negoci vols i necessites que les teves imatges es mostrin en els resultats de cerca d’imatges, és necessari que les generis un mapa web d’imatges.
Llegeix aquí 3 trucs per aplicar a les teves imatges i millorar el SEO de la teva web avui
URL OPTIMITZADES O AMIGABLES
Les URL es generen a mesura que creem pàgines a la nostra pàgina web. Si utilitzes un CMS com Worpdress, les URL es generen automàticament. Això no vol dir però, que estiguin optimitzades.
És important que les URL siguin senzilles i que transmetin informació sobre el contingut. Les URL que contenen paraules relacionades amb el contingut del lloc web resulten més atractives als visitants que hi naveguen.
Si utilitzes WordPress, al crear pàgines i categories, no només organitzes millor el lloc web, sinó que també et permet generar URL més senzilles i comprensibles.
Evita utilitzar les URL extremadament llargues, amb números i símbols incomprensibles, ja que pot fer creure als visitants que la nostra web no és segura.
Les nostres URL també han d’incorporar les paraules clau a atacar però sense abusar-ne.
Exemples de URL mal optimitzada:
www.elteudomini.com/invitacionsdecasament-invitacions-casament-invitacions-de-casament.html
www.elteudomini.com/?page_id=27411
www.elteudomini.com/producte-1.html
Un exemple de URL optimitzada:
www.elteudomini.com/invitacions-casament
www.elteudomini.com/beach-wedding-costa-brava
www.elteudomini.com/catering-vega-casament
LA VELOCITAT WEB
La velocitat web és un dels punts més crítics a l’hora d’introduir millores. Si de partida hem escollit un tema de wordpress que no està optimitzat per SEO, serà complicat fer segons quins canvis.
Perquè Google penalitza les webs lentes?
Senzillament perquè el primer que té en comte Google és l’usuari. Si arribes a una web lenta, que mai s’arriba a carregar del tot, què faràs? Marxaràs i faràs clic al següent resultat. Què n’extraurà d’aquí Google? Que la web no és usable, que els usuaris no hi poden navegar còmodament i que per tant, no és recomanable que la mostri a les primeres posicions.
Com podem millorar la velocitat de càrrega de la nostra web?
- Utilitzant temes de wordpress optimitzats
- Optimitzant les imatges
- Contractant un bon hosting
- Utilitzant una bona estructura de carpetes
- Optimitzant les URL
- No abusar de redireccions
SEO OFFPAGE O LINKBUILDING
El SEO Off Page és una de les parts més complexa i perillosa del SEO, i està vinculada al link building.
Google qualifica si una web és rellevant o no segons els enllaços que rep d’altres pàgines web i en funció de la importància d’aquestes webs. És l’estratègia més difícil dins del SEO perquè no depèn de nosaltres, sinó de tercers.
Abans de continuar parlant de link building, m’agradaria que llegeixis aquest extracte del blog de Google:
«Se considera que los enlaces cuya intención sea manipular PageRank o el posicionamiento de sitios web en los resultados de búsqueda de Google, forman parte de un esquema de enlaces y que infringe las directrices para webmasters de Google. En estos casos, se tienen en cuenta los comportamientos que manipulen los enlaces que dirigen a tu sitio y los incluidos en él.»
Podeu llegir el text complet aquí.
Què és el PageRank?
Google ordena els resultats de cerca utilitzant el seu propi algoritme i el PageRank. A cada pàgina web se li assigna una qualificació en funció del nombre d’enllaços d’altres pàgines que l’apunten, el valor d’aquestes pàgines i d’altres criteris que Google no fa públics. L’algoritme de Google no el sap ningú, només el podem intuir.
Què és el link building?
A causa de la importància que té aparèixer entre els primers resultats de l’cercador, s’han dissenyat mètodes per manipular artificialment el PageRank d’una pàgina. I un d’aquests mètodes podria ser el link building si no utilitzem enllaços naturals.
El link building consisteix en aconseguir que pàgines web enllacin amb una pàgina de la nostra web que ens interessa que els cercadors considerin rellevant i la posicionin millor en els resultats de cerca o SEPRs.
Es pot fer de manera natural, quan altres webs enllacin sense previ acord perquè consideren el nostre contingut interessant, o bé de manera artificial, comprat-los per exemple.
Hi ha pàgines web que venen enllaços per així millorar el posicionament de la web que els compra.
Per què no hauríem de comprar enllaços?
Perquè tal com hem llegit anteriorment, Google ens penalitzarà i afectarà al nostre posicionament web, és una pràctica considerada “blackhat”.
Si una cosa hem de tenir clara és que és molt complicat enganyar al senyor Google 😉
Per què és important aconseguir backlinks naturals?
Primer perquè són els que prefereix Google i segon perquè són enllaços que podrem controlar en tot moment.
La recomanació de Google és crear contingut interessant i fiable perquè la gent, de forma natural, enllaci el seu contingut amb el nostre contingut.
És clar que també podem demanar enllaços a webs, relacionades amb el nostre sector per exemple.
Si sou fotògrafs de casament, podeu penjar els casaments a la vostra web i enllaçar la web dels diferents proveïdors que també han treballat en aquell casament, i viceversa, un cop els hi hàgiu passat les fotos, demanar que us enllacin a vosaltres.
Cal tenir en compte però, que l’intercanvi excessiu d’enllaços (enllaça la meva web i jo enllaçaré la teva, per exemple) també està penalitzat per Google. Per tant, és important que els continguts estiguin relacionats a l’hora de compartir enllaços.
El més important dins del linkbuilding és no caure en el parany de comprar enllaços cap a la nostra web i treballar els enllaços naturals i relacionats.
SITEMAP
Un cop hem treballat tots els punts anteriors, només ens falta generar el sitemap de la pàgina web i enviar-lo a Google.
Què és un sitemap?
Un Sitemap és un arxiu XML on hi ha llistades les URL de la nostra pàgina web lloc juntament amb metadades addicionals sobre cadascuna d’elles: l’última actualització, freqüència de modificació, importància en relació amb les altres URL de la web, etc.
Amb el sitemap podem informar els motors de cerca com Google de les pàgines que es poden rastrejar a la nostra pàgina web.
Com podem generar un sitemap?
Existeixen diferents plugins per generar el sitemap de la nostra web automàticament com All in One SEO, Yoast SEO o Rank Math.
Com enviem el nostre sitemap a google?
Un cop hem generat el sitemap, només ens queda entrar al nostre compte de Google Search Console i copiar la ruta del nostre fitxer .xml perquè Google el pugui començar a rastrejar.

Cristina Masferrer
Dissenyadora web i SEO especialitzada en empreses liderades per dones emprenedores. Tens web i no fas SEO? Llegeix la meva guia gratuïta sobre posicionament web👇